Prăjitură cu pere şi cardamom

Prajitura cu pere - catalinapenciu.ro

Pentru mine nu există pere tari. Cum sunt cele necoapte, sau felul ăla care îţi crănţăne între dinţi când muşti din ele. Pur şi simplu nu există. Perele sunt, în viziunea mea, the mooshiest thing imaginable. Ah, şi mi se par dintotdeauna velvety, cumva. Chiar dacă, să fim sinceri acum, consistenţa lor e pretty grainy de fapt. În fine, ce voiam să spun cu această divagaţie despre pere e că, mi-am dat seamă că folosesc pere în deserturi numai când vreau să impresionez.

Prima data când am depistat treaba asta, am facut un fel de chec de ciocolată cu pere poşate. Deşi nu m-am priceput eu prea bine la timpul de poşat, rezultatul a fost pretty decent şi suspansul dinaintea tăierii unei bucăţi, în speranţa nimeririi perei fix pe mijloc a compensat lipsa de moliciune pe care voiam eu s-o obţin prin poşat, dar n-am reuşit.

A doua oară, aterizată într-o situaţie similară, m-am învartit prin bucătărie până am ameţit, în căutarea ingredientului de bază perfect.

Pauză. Câteva cuvinte despre reţetele mele, în general. Rareori când am epifanii culinare se întâmplă să fie vorba de o reţetă în totalitate cu ingrediente cumpărate on purpose. De cele mai multe ori, dacă nu chiar de fiecare dată, e vorba de UN ingrediente anume (în plus/care se strică/care e altfel, dar l-am cumpărat Dumnezeu ştie de ce /un leftover de souvenir gastronomic de pe cine-ştie-unde).

Revenind. În cazul de faţă, tocmai mă întorsesem de la Veg.Studio, unde Andie îmi băgase în traistă “cele mai mafioate pere” (her own words, I promise). Instant spark, şi de-acolo a fost simplu. Cu ce merg perele? Oh, da, evident, cu cardamom.

5minute de Pinterest mai târziu, am agreat mental nişte proporţii de ou/faină/unt şi m-am apucat de pregătit ingredientele.

2 ouă
25-30% dintr-un unt (măsurare ochiometrică)
2 linguri de zahăr
faină
cardamom
coajă de portocală
vanilie
pere (obviously)

A fost ceva cam aşa (pentru că da, am aşteptat mult prea mult până să scriu reţeta asta şi-am uitat complet unele detalii): first, am pregătit tava (tapetată cu făină sau/şi cu hârtie de copt) şi am separat ouăle. Am bătut bine untul cu zahărul, la care am adăugat vanilia, cardamomul şi coaja de portocală (deşi o idee mult mai bună ar fi fost să fi bătut întâi bine de tot zahărul cu coaja de portocala – aşa se obţine un zahăr aromat, şi indirect, o prăjitură cu un gust mult mai subtil de portocală). Am separat ouăle, iar gălbenuşurile le-am pus, unul câte unul, în maglavaisul de unt cu zahăr. Între timp, am pus albusurile la bătut (da, în mixer), cu un praf de sare. At this point, avem amestecul (1) (cu unt, zahăr, gălbenuşuri) şi amestecul (2) (albuşurile bătute). În (1) am amestecat vreo 2 linguri de făină (cantitatea exactă o să varieze în funcţie de nşpe mii de factori, aşa ca trecem la rezumat: ideea principală e să obţinem un amestec o idee mai gros ca cel de chec, care se desprinde de pe peretii vasului, dar e încă sort of fluid). De aici e simplu: se amestecă şi albuşurile, în cantităţi mici, şi fără a deranja prea mult toată treaba (asta înseamnă “prin mişcări circulare, de sus în jos”). Am pus amestecul în tava pregătită şi am aranjat/OCD-uit  deasupra jumătăţile de pere, pe care pusesem în prealabil zeamă de lămâie (şi pe care m-am chinuit peste 25 de minute să le curăţ de seminţe cu cea mai mica linguriţă pe care o aveam. Pentru că, ce probabil nu se intuieşte din poză, perele erau teeny tiny – cea mai bună comparaţie e să vă spun că tava are 15cm diametru). Am dat totul la cuptor, până când [insert “testul cu scobitoarea”].

Now go and push play on “Impress”!

One thought on “Prăjitură cu pere şi cardamom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *