Olgăi
Mi-a luat 8 ani de umblat prin alte țări străine ca să înțeleg de ce iubește lumea Grecia. 8 ani și-o excursie de la nord la sud. Sau mai bine zis, din Salonic, în Nafplio.
Mi-au trebuit tot atâția ani să mă prind că pentru mine nu există altfel de tursim decât cel culinar. Că întotdeauna o să vreau să văd ma degrabă piețele, și restaurantele în care sunt numai localnici, și magazinele de suveniruri supranumite alimentare, delicaterii, supermarketuri, și-ați înțeles voi.
Horta, vlita, feta, salată de vinete cu nuci și coriandru, brânze de nefelurite feluri, pepene roșu, înghețată de ricotta, aperol și Bergamotă; caracatiță uscată la soare, ouzo, salată picantă de varză semimurată, morcovi și frunze de țelină; Retsina, sougania, midii în sos saganaki, bougatsan, iced coffee, tzatziki, salată de roșii cu crutoane de pâine, nuci și busuioc; giourtou, spanakopita, dorada, sardine, măsline, dovlecei pane, tsipouro, miel în sos de lămâie, salată de roșii cu alge, tocană de bame, gyros, pâine pe grătar cu ulei de măsline, mastica, mezeluri în fel și chip, ton afumat cu piure de morcov cu portocale, ardei și roșii umplute, salată grecească, ardei copți, pastă de fava, souvlaki, portokalopita, musaca, chiftele învelite în salată cu sos de lămâie, haloumi cu gem de roșii, ficat de vițel la grătar.
14 zile de Grecia in all its glory. Grecia știe să mănânce și-o face bine de tot. Dovezile sunt de prisos. Aș putea să povestesc mult și bine despre Salonic și dragostea lui pentru mâncare – în nici un oraș în care am fost până acum n-am simțit că oamenii adoră să mănânce așa cum o făceau grecii în Salonic. Despre coasta de Est, cu plajele sălbatice și stațiunile nu așa pline de turiști – adică despre Agios Ioannis, Damouchari, Mylopotamos și Millies. În fine, despre Atena, cu o încărcătură istorică pe care cu siguranță n-o pot cuprinde așa cum trebuie. Dar și cu Corint, cu Nafplio, Souniou și plaja Schinias. Și cu muntele Olimp, on top (funny funny me). Dar nu vă spun de ele, ați gasi cu siguranță și singuri, la prima căutare.
În schimb, vreau să va arat piețele:
Și câteva din locurile în care am mâncat:
Și întreaga poveste grecească, așa cum s-a văzut ea pe Instagram:
Ah, și ca să nu uit ce era mai important. Grecii nu comandă aproape niciodată separat: cele câteva feluri de mâncare tronează în mijlocul mesei, de unde sunt împărțite dupa poftă între doritori. Cred că s-au scris deja tratate întregi despre rolul mâncării în comunități, și food trend-ul în care încă ne aflăm e cea mai bună dovadă. Dacă am învățat ceva de la greci, e că totul e mai bun atunci când e împărțit.
PS: Recomandările recomandărilor sunt, după cum urmează:
Salonic: Ouzeri Lola (family business where everybody knows everybody), To Greeks (small plates restaurant always full, cu o gramaaadă de specialități locale și nu numai), Estrella (for Instagram-ready brunches și cel mai îndestulător mic dejun/prânz din zonă), Iggles (daca puteți alege un singur restaurant din lista asta, alegeți-l pe acesta: un loc mic, la o urcare bună distanță de waterfront, cu o boltă de viță de vie care te duce cu gândul la bunicii din Grecia pe care nu i-ai avut niciodată. Cum s-ar spune, mâncare autentică).
Atena: Rakor (on the new wave of food, responsabili pentru tonul afumat cu piure de morcovi și portocale), Le Greche (pentru înghețata demențială), Yosemi (de departe cea mai minunată cafenea de care puteți da, în cel mai minunat cartier din Atena – Anafiotika, cu o portokalopita senzatională!)
PPS: De-a lungul călătoriei și pe parcursul desfășurării poveștii pe Instagram, am primit o grămadă de recomandări minunate, care au făcut multe alegeri să pară mult mai ușoare decât erau de fapt. Mulțumesc!
PPPS: Mulțumesc, Olga, că ai acceptat să fii ghid virtual. Și încă unul grozav!
Minunata vacanta! 🙂 Si da, Grecia merita explorata si descoperita din punct de vedere culinar. Si eu am mancat o salata de vinete cu nuci si feta absolut delicioasa, pe care vreau sa o reproduc acasa. O sa ma organizez si eu in urmatoarea perioada sa scriu despre ce-am mai mancat prin Lefkada.
Andreea, abia astept! N-am apucat sa vad insulele, dar abia astept povestea ta si pozele! Si intre noi fie vorba, salata de vinete cu nuci a fost combinatia pe care clar o s-o repet cel mai des!