Pâine, this is the beginning of a beautiful friendship

Paine cu maia - catalinapenciu.ro

Toată povestea asta cu pâinea a început cumva dintr-o dată, cam din momentul în care am facut cunoștintă teoretică cu maiaua. Zic teoretică, fiindca între teorie și practică s-au insinuat niște săptămâni de ponder-uiala asupra minunației care este this living thing growing in your fridge.

După ce-am citit ce-a părut atunci tot Internetul legat de cum se “crește” maiaua de la zero, am amestecat o proporție variabilă și deloc reamintibilă de apă și faină, și-am așteptat. Cu speranța vie în fiecare dimineața, că micul monstruleț crescut pe masa din bucătărie o să dea semne de viață. În tot timpul ăsta, mi-amintesc cum mă pregăteam psihic citind tot felul de articole și mărturii ale tuturor oamenilor care încercaseră să crească maia de la zero and failed miserably. Era vorba despre apă (mai bine îmbuteliată decât de la robinet, mai bine cu pH mai mic, poate chiar suc de fructe), despre făină (mai bine una cu mai multe proteine, sigur că e de preferat să fie bio, sau cel puțin de-o calitate mai răsarită decât tipica “000”), despre bacteriile din casă, despre lingura cu care amesteci, despre temperaturi, în sfarșit, despre everything that can go wrong, will.

Vreo 5 zile into de drill, m-am trezit de dimineață și am găsit asta. Da, crescuse de cel puțin trei ori its initial size. We have sourdough! (și da, am dansat puțin mai mult prin bucătărie).

Așa a început un luuuung șir de pâini – unele mai bune, altele mai puțin reușite, dar toate coapte în condițiile vitrege oferite de un cuptor “comunist”, la care s-au adăugat între timp un termometru, o tavă de fontă, un cântar și alte mici ustensile pe care acum le găsesc neapărat necesare.

Paine cu maia - catalinapenciu.ro

Ce vreau să zic cu povestea asta lungă și aparent fără sens: se poate! Ca mai toate lucrurile din lumea asta, cere doar răbdare și niște <restarting over> skills chiar și atunci când toată truda de aproape 24h se termină cu o turtă tare ca piatra. Informații despre pâinea cu maia (sourdough bread în termeni google-istici) sunt puzderie, everything is just trial and error, încercări și iar încercări.

If you feel like you need support (și poate ar trebui să spunem de la început că e un scenariu foarte plauzibil să nu iasă aproape nimic, din prima), drop me a line :). Chiar dacă n-o să am all the answers, promit sa găsesc rapid pe cineva care le are :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *